понеділок, 28 жовтня 2019 р.

Подорожуємо Україною ...


              Цікавою  та  змістовною  була поїздка  на Львівщину, організована  методистами Тернопільського районного методкабінету Н.М.Савіцькою та І.Б.Руцькою для шкільних бібліотекарів і вчителів християнської етики закладів освіти Тернопільського району. Під час екскурсії нас вразила краса та неповторність архітектури унікального містечка Глиняни. Тут є декілька старовинних храмів, збудованих у різних архітектурних стилях, та чудотворна ікона, біля якої і в наші дні відбуваються зцілення.
 Щоб побачити ікону Розп’яття Христового, ми  прийшли у церкву Святого Миколая, збудовану у 1894 році на місці головного міського храму, датованого 1632 роком. Нас радо зустрів отець Андрій, який люб’язно показав храм та ікону, розказав найцікавіші моменти з її історії, а також зачитав молитву до чудотворного образу. «У радянські часи була зневага до храму, тут був складРозпис потьмянів у той час не можна було зрозуміти, що намальовано, - розповідає отець Андрій, - коли ж у 1989 році відновилися богослужіння, розпис почав ставати яскравішим, став відновлюватися самостійно. Це для нас також знак Божої присутності».
    Не можна також не згадати відвідини  Святоуспенської унівської лаври — найбільшого паломницького центру в Галичині, куди щорічно до чудотворної ікони Пресвятої Богородиці Одигитрії та цілющого джерела прибувають десятки тисяч прочан. Найновіші археологічні матеріали засвідчують існування  монастиря вже з кінця XIII ст. Однак перша писемна згадка про обитель датована 1395 роком. На початках монастирем опікувалися правителі Галицько-Волинської держави. У середині XIV ст. його новими опікунами стали православні литовські князі з роду Гедиміновичів. В 1549 році монастир спалили татари. Після пожежі шляхтич Олександр Ванько Лагодовський розпочав будівництво оборонної мурованої церкви, яку заклав біля цілющого джерела. Чернече життя у стінах давнього монастиря відродив Митрополит Андрей Шептицький.

    Дуже вдячні за цікаву подорож організаторам екскурсії.






Немає коментарів:

Дописати коментар