неділю, 23 жовтня 2016 р.

Екскурсія в м.Бережани


03.10.2016р.    Шкільні бібліотекарі Тернопільського району разом з методистом ТРМК  Савіцькою Надією Михайлівною побували на екскурсії в м.Бережанах Тернопільської області.
Наша екскурсія розпочалася з Бережанського музею книги, розташованого у 6-ти залах 1-го поверху ратуші.   В експозиції представлені стародру­ки,  матеріали про творчість М.Шашкевича, І.Франка, О.Маковея, М.Яцківа, Т.Бордуляка,  В.Стефаника, А.Чайковського,  а також сучасних письменників.

Екскурсовод  розповів про  історію книгодрукування та стародруки;  життя і творчість Маркіяна Шашкевича, колишнього гімназиста Бережанської гімназії; бережанський період в житті та творчості письменника, громадського діяча, доктора права Андрія Чайковського;   меценатську діяльність д-ра Романа Смика, що став ініціатором повернення імені та творчості Богдана Лепкого.

  

   Особливе враження справив на нас  Бережанський обласний комунальний музей  Богдана Лепкого.

Перевезення архіву письменника зі США в Україну стало важливою справою д-ра  Р.Смика. При його участі і його коштом побудовано експозицію музею в шести залах. Експонати першої зали відтворюють атмосферу дитинства майбутнього письменника.  Експозиція другої зали відображає час його навчання і працю в Бережанській гімназії,  студій у Віденській академії мистецтв та Львівському університеті.  Третя зала музею присвячена польському періоду, який двічі поставав в житті письменника – упродовж 1899–1914 рр. й 1926–1941 рр.  Експонати четвертої зали розповідають про німецький період (1915–1925 рр.) в житті і творчості Богдана Лепкого.  У п’ятому залі музею зібрані оригінали його живописних робіт (56 одиниць). Привертають увагу,  насамперед,  портрети. Завершує експозицію шоста зала – «Повернення Богдана Лепкого». У ній виставлені видання часів незалежної України. Зали музею прикрашають і роботи сучасних художників: Я.Омеляна, М.Кузіва, Я.Крука, В.Недільського, А.Покотюка, В.Лопати, О.Шупляка. Про свої враження від екскурсії ми залишили запис у книзі відвідувачів. Щиро вдячні за організацію нашої подорожі методисту ТРМК Савіцькій Надії Михайлівні.









Немає коментарів:

Дописати коментар