неділю, 17 квітня 2016 р.

Екскурсія в м.Острог Рівенської області

12.04.2016р. Шкільні бібліотекарі Тернопільського району разом з методистом ТРМК  Савіцькою Надією Михайлівною побували на екскурсії в м.Острог Рівенської області. Наша екскурсія розпочалася з музею книги та друкарства.  В основу побудови експозиції покладено книжкову колекцію краєзнавчого музею, започатковану в 1902-1912 рр. Братством ім. князів Острозьких.
 Експозицію створено на кошти Добровільного товариства любителів книги України. Експозиція музею розміщена на трьох поверхах. Вона розповідає про історію створення книги та виникнення друкарства, діяльність Івана Федорова. Серед рідкісних експонатів - найдавніша друкована книга «Декреталій» папи Григорія ІХ (Париж 1511), Острозька Біблія Івана Федорова (1581). Серед унікальних видань - середньошрифтне  анонімне «Євангеліє» (Москва, близько 1555), першодрукований Псалтир П. Мстиславця (1576). Також в експозиції представлено букварі мовами народів світу, збірку «Кобзарів» Т.Г. Шевченка. Деякі з нас вперше побачили найстаріше  видання   «Кобзар»,  друкований у Празі 1876 року. Експозиційні зали знайомлять з книгами різних історичних епох. 
         Особливе враження справив на нас парк Шевченка, яким ми проходили. Тут встановлено пам’ятник Острозькій академії у вигляді розкритої книги, на лівій стороні якої – типографічний знак Івана Федорова, який відомий бібліофілам всього світу.
        Дуже цікаво було побачити  Краєзнавчий музей.  Щоб увійти до музею, треба спуститися в підземелля, шлях до якого освітлюється електричними смолоскипами. Музей заснований у 1913 році, що робить його одним із найстаріших музейних закладів Рівненщини. Розташований на території Острозького замку в приміщенні пам'ятки ХIV ст. В музеї розміщена експозиція історичного та художнього відділів. До них входять матеріали, які висвітлюють історію міста ІХ-ХVI ст., іконопису ХVI-ХVIІ ст., портретного живопису, портретну галерею князів Острозьких. У музеї є цінні археологічні колекції,  експонати живопису, народного художнього промислу,  кераміки, зброї.
Із замком пов'язана історія так званої “чорної княгині” Гальшки Острозької. Вона була надзвичайно заможною княгинею, адже стала єдиною спадкоємицею свого батька Іллі Острозького. Нещасну дівчину навіть двічі примушували до заміжжя насильно.  Загалом постать княжни Гальшки Острозької є однією із найпопулярніших в історії Острога, саме вона була фундаторкою Острозької академії.
        Екскурсію ми продовжили в національному університеті «Острозька академія» . Нас зустріла екскурсовод, яка розповіла про перший вищий навчальний заклад східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Заснував академію у 1576 році князь Василь-Костянтин Острозький.  Велику суму коштів на розбудову академії надала його племінниця — княжна Гальшка Острозька. Чи не найбільш містичним та захоплюючим етапом ексурсії є підземелля монастирського костелу 1775-1832 рр. із похованнями. Підземна художня галерея, розміщена в господарських підвалах монастиря капуцинів (1775-1832 рр.) і є найбільш динамічним експозиційним центром музею, оскільки практично щомісяця у ній відбуваються нові виставки. 
       Найцікавішим пунктом екскурсії є відвідання Наукової бібліотеки Острозької академії, яка є гордістю університету. Фонд бібліотеки нараховує понад 300 тисяч примірників книг, серед яких чимало рідкісних видань, унікальних колекцій. Зберігаючи традиції, наукова бібліотека водночас впроваджує нові бібліотечно-інформаційні технології.
       Про свої враження від екскурсії ми залишили запис у книзі відвідувачів. Ми щиро вдячні за організацію нашої подорожі методисту ТРМК Савіцькій Надії Михайлівні та шкільному бібліотекарю «НВК Дичківська ЗОШ  І-ІІ ст.. ДНЗ» Олійник Любов Кирилівні .


Майстрині з Рівного створили шедевр – повністю вишитий «Кобзар»



 У вишитій книзі 48 сторінок з дикого льону розміром 36,5 х 26 см. Переплетення і шкіряна внутрішня обробка зроблені за зразком оформлення стародруків.
Вишитий «Кобзар» важить 3,3 кг, а зберігають його в спеціальній шкіряній сумці-футлярі.
 Національний університет
"Острозька академія"                                                                                                       

Немає коментарів:

Дописати коментар